Kuncu-kuncu Cik 18

Friday, March 4, 2011

bercinta bagai nak rak, tapi putus jugakk

salam hari jumaat wahai follower dan bukan follower...kita sahabat bukan??? tak kire engko follow atau tidak..

cinta...ikut definisi dan pemikiran korng utk mentafsirkannya...



aku cukup muak sebenarnyer bercerita tentang cinta...tapi kenape aku suka??? sebab aku juga sedang mencintai dan dicintai...oleh siapa dan dengan siapa, tunggu kad kawen dari aku hokey!

muak dan kesal aku bukan pada siapa yang bercinta tapi pada siapa yang menganggap satu hubungan itu sekadar untuk menikmati saat gembiranya saja..engkau tibe pada satu tahap percintaan di mana orang lain tak mampu untuk berapa di tahap itu...sehinggakan orang yang bercerai pon tak berkahwen selama mane korang bercinta....

bangunlah!! kalo rase sekadar mahu bersuka ria dan mengambil peluang ke atas diri orang lain, jangan bina hubungan itu..juga sekiranya tidak mahu meneruskan hubungan itu ke tahap masjid, jangan mulakan hubungan itu...

ya, jodoh itu ditangan Tuhan...jangan cemari dengan kecurangan anda...jika anda tidak berpuas hati dengan pasangan anda, jujurlah padanya...sebagaimana baiknya anda semasa mahu memulakan hubungan itu, baikkanlah juga semasa anda mahu memutuskannya...mudah jika anda cuba untuk memudahkannya...

apabila bercinta, jangan serahkan cinta anda 100%...jangan juga serahkan diri anda dan meletakkan kepercayaan 100% pada pasangan...tapi belajar untuk give and take..belajar juga untuk berterus terang..dan belajar juga menerima pasangan anda dan bersama-sama mencari redha Allah..


jujur, aku tidak menggalakkan bercinta sebelum kawen...doakan aku dan kamu2 berjumpa dengan seorang pasangan yang mampu menerima diri kita seadanya dan bersama-sama susah dan senang...



### aku pernah bercinta dan break up dan kembali kepada cinta ALLAH adalah benda paling indah..serius!

18 comments:

~fais~ said...

cik, m=nme ade bercinta bagai nk rak. so?? mmg sebesar rak la..cinta die. :)

cik 18 said...

hang ni pon, gua sekeh karang...

lu nak gua ajar bahase sempoi ker?? gua dah jadi lecturer bahase sempoi lebih 10 tahun dlu..kui kui kui....

Anonymous said...

mengarut jer cinta sebelum kawin.. baek korg join business ke.. jual emas ke cm kwn aku.. lagi bagus.. hahahaha

Nurul Atika said...

ika mngalami bnd ni..
tp x lame sgt la..
3 taun..
;(
sampai skrg xley lupe..

cik 18 said...

anon:

absolutely yes...
err, ko nak cakp ko ke, kawan ko sebenarnyer..hehehe



atika:
nak maaf memng senang..nak lupe sush..percaya setiap kejadian ade hikmah dan try utk cari hikmah tuh..

Cik Yana said...

Sebab tu kalau bercinta kena pasang niat untuk bina masjid. Bukan sekadar berpasangan je. Lagi satu, kalau bercinta tak payah la nak heboh satu dunia. Yang penting dapat restu mak ayah, baru berkekalan :)

syafiQakarim said...

betul.ni mmg lumrah skng.
br sebulan da kecoh.bg itu ini.
angan itu ini.bila putus..
zzzzz..
hik.cinta hakiki dan abadi pd
ilahi ;)

NasZ said...

Saya sokong sangat entry ni. sebab saya penah kecewa yang amat sangat sebab sangat percayakan si dia tapi si dia telah bercinta dengan orang lain..seorang PENGKID..Hubungan kami bina sejak 2 tahun lebih dan dah nak sampai ke jinjang pelamin musnah macam tu je.sebab tu saya cukup benci dengan pengkid. sori to say. huhu..

intan.maisarah said...

aa.
penah putus cinta dgn manusia
kembali dengan cinta TUHAN
yang lebih indah :)

cik 18 said...

cik yana:

betull,setuju!



syafiqakarim:

biaselah...bile suke tayang nak gile..

cik 18 said...

nasz:

terpulang pd kamu utk benci atau x..itu pengajaran dan semua ade hikmah...belajar utk terima hikmah tuhh


intan:

itu yg sebaiknyer..

ztie said...

mintak family jer lah cari calon. senang.. hehehe

Dark Half said...

tumpang bahagia dgn cek 18
adat la bercinta, break-up 2-3 kali sebelum jumpa the one

hiro said...

tempoh bercinta bukan jaminan bahagia rite?

cik 18 said...

ztie:

begitu la cadang2nyer..


dark half:

terima kasih...gua tetap single smpi datang seru...

hiro:

rite rite rite..

Ungu said...

ahh.. cinta.

subjek yang mengasyikkan.

aku doakan kau kahwin dengan dia.

IntanBerlian said...

hm aku sdh ada kawan aku yang sendiri ckap bercinta hanyalah sekadar bercinta. tak fikir masa akan dtg. just rasa happy untuk moments skrg ni. hmm pelikkan?

[sutera kasih] said...

nice sharing..i like :)