Kuncu-kuncu Cik 18

Wednesday, March 9, 2011

tolong ingatkan aku

ini bukan kes lagu ana rafali yang menang juara lagu tuh...tapi pasal ingat-ingatkan antara satu sama lain...kau ingatkan aku, aku ingatkan kau...

** dulu awal2 blogging kat sini, aku bahasakan diri sbg cik18..tapi skrg, aku jer...maaf yer..sebab cik 18 sangat sempoi...utk bercik-cik bukanlah aku...cik 18 adalah seorang yang ganas...errr, paham tak??

aku nak ingatkan kau, kau  dan kau serta aku...tahu Al-Quran??? tahu tak??


kau mampu sms 24 jam...seronok bace sms pakwe/makwe...sms Allah, ko tak mo bace pon..

kau mampu dating sehari suntuk...bace quran due tiga kerat tak sampai 5 minit pon ko tak mampu...

kau mampu tengok bola 2 3 perlawanan straight...tapi tang bace quran, nanti arrr jap...

kau mampu bace novel tebal-tebal satu hari...bile suruh bace quran, esok-esoklah katanya...

kau mampu lepak mcD malam2,bangun tgk bola 2-3 pg, pergi amik angin malam dengan kawan....kalo suruh bangun bace quran tengah malam je ko kata ngantukk laa...

kau mampu pandang muke awek/pakwe lame-lame....terpandang alquran jer, cepat-cepat aleh muka..

kau mampu taip status kat facebook, tweet-tweet kat twitter, update blog setiap minit, jam, hari...kalo bab bace quran, punyelah liat nak bace ari-ari...


aku nak ajak korang bace quran...tak payah satu muka surat pon...sehari dua tiga ayat dah cukup..yang penting ari-ari bace...sikit-sikit lame2 jadi bukit....kalo sehari nak sejuzuk, tapi esok lusa tak bace pon tak guna...buat bende baik cubelah istiqamah...itu yg penting...

lagi bagus lepas bace alquran, cube tengok maksudnyer...belajar tajwid juga...kenal dari mane huruf-huruf tu keluar (mahraj huruf)...

 cube tengok huruf yang aku dah bulatkan....setiap kale ade dua huruf..kalo sebut, lebih kurg same..tapi dimana sebutan huruf tuh keluar korang kene tau...wajib tahu...salah keluar, salahlah bacaan solat kita...

jangan bile susah je ingat Allah...bila senang lupe...Allah paling suka bile kita ingat Dia sedang kita menikmati nikmat yang diberikan pada kita....ingat tu adik abg kakak...


### pesan-pesan pada kebenaran...

3 comments:

si para para said...

terasa jugak bila baca kat atas nun..emmm

baca blog boleh hari hari tiap malam tanpa henti,,,

Lucu said...

Wah..leh buka kelas kafa ni..

intan.maisarah said...

:)