Kuncu-kuncu Cik 18

Thursday, December 16, 2010

Cari orang yang betul..

aku explore banyak blog hari ni...bercerita pasal perbezaan pendapat tentang agama...

typical orang bajet pandai, dia akan merasa ape yang dia buat semua betul..dan orang yang dungu akan mengikut saje dan menyokong benda yang entah betul entah tidak..

Islam agama yang paling mudah dan memang tiada paksaan.. tapi ramai yang menyusahkannya dan mengganggap ia agama yang macam diktator...

let say korang tak paham benda yang berkaitan agama...siapa korang patut cari untuk fahamkan korang??

adekah  awek seksi kaki shopping, pakwe macho bersubang sambil petik gitar ataw cik abang cool rambut karat???

simple je la...salah cari orang, salahlah jawapannya...

macam korang cari kawan...kawan yang jahat, sentiasa ajak korang buat bende kejahatan...kalo dapat kawan yang baik, baiklah perangai korang...

Rasulullah pernah bersabda..Perumpamaan teman yang soleh, laksana penjual minyak wangi. Sama ada ia akan memberi anda sedikit, atau anda akan membeli daripadanya sedikit, ataupun anda sekurang-kurangnya bisa dapat mencium bau wangi. Dan perumpamaan teman yang buruk, laksana tukang besi peniup api. Samada ia akan membakar baju anda, ataupun anda akan mencium bau busuknya daripadanya.


jangan main suke2 nak guna ape yang ada dalam Al-quran dan hadith kalo sendiri tak paham...

berfikir la sebelum berkata-kata...takut ape yang dikata tu salah dan ramai yang mengikutnye...

kalo tak tahu, baik diam...banyak bercakap, banyak mengundang dosa..kita tak tahu berapa ramai yang akan terasa dengan kata-kata kita walaupon tidak ditunjukkan..

be careful..tak paham, tanyelah pada yang arif tentang agama...rajin2 pegi dengar ceramah agama, feqah, tauhid, tasawuf kat masjid tuh...


okeylah....ampun kalo ada salah...


### really miz nak solat subuh, maghrib ngan isyak kat masjid...

### baru tahu, kawan nih mmg ade mase kita senang jer...mase susah, sikit pon tak heran dengan kita...i am truly disappointing..

15 comments:

Irwan said...

Salam Cik 18, (saya assume cik ni awek la, k)

Saya setuju dengan pandangan cik. Kalau tak paham jangan cerita atau impose benda yang tak paham tu ke atas orang lain..

Jadi, para ibu yang tak pernah berenti mengumpat, tak bolehlah tegur anaknya agar jangan mengumpat?

Ustaz yang suka menggoreng masa ceramah, takbloeh lah mengajar ilmu kat surau?

Dan, para doktor takleh lah nak suruh adik-adik kecik jangan melancap sedangkan diorang masih masturbate?

Adakah saya mesti dapat kelulusan kebombaan sebelum saya turut serta menghulurkan bantuan kepada jiran saya yang rumahnya sedang terbakar?


What's next? Masturbate tu sihat?

FYI, pompuan tak digalakkan solat kat masjid. Lagi afdal solat kat umah...

fak komen moderesyen. You've been komented

http://aderberani.blogspot.com/2010/12/komen-kepada-cari-orang-yang-betul.html

Ka-Ching said...

sejak kebelakangan ni ramai yg mula memperkotak katikkan hukum.

ntah lah

Aujinz said...

betul betul betul..
aku suka rujuk kepada orang yang pandai bab bab agama..

kalau aku tak paham..aku tanye dulu..


*

Biasa laa dunia berkawan..yang setia memang susah nak cari

cik 18 said...

irwan:

thanks utk komentar panjang lebar...thanks utk information yg diberi..
memg afdal dirumah tp saya pergi utk mendengar ceramah..

cik 18 said...

ka ching

betul..hukum nih bukan orang yang buat..tapi Allah..

tentu ade sebab Allah buat hukum yang mungkin menyusahkan pada pandangan sesetengah orang sebab mereka hanya melihat dari sudut negatif...

cik 18 said...

ojinz:

baguslah..

banyak bertanye kurang sesatnye..

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

ai cik 18..ape yg dimaksudkan dengan kalau Kalau tak paham jangan cerita atau impose benda yang tak paham tu ke atas orang lain.. hehe tak faham..

tapi kan, kalau kite nak sampaikan ilmu walau satu ayat, salah tak?..cume tanye je ni.. :)

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

alamak cik 18, sy dtg dr blog irwan..hehe..cume nk tanye lagi sekali, ape yg cik 18 maksudkan dengan blogwalking then jumpe blog2 yg macam dikatekan di atas?.... :)

apepun selamat berkawan..kenal dlm dunia maya je ni...n tak kenal sepenuhnye.. =)

Dark Half said...

salam cik 18,
human makes mistakes
tapi mengaku atas kesalahan/salah faham sendiri lebih baik dari terus menegakkan benang yg basah.kita yg menegur dah terlepas walaupun kita tak sehebat dia...

cik 18 said...

hafizah:

1st question:

Kalau tak paham jangan cerita atau impose benda yang tak paham tu ke atas orang lain..

ini pendapat sy..kalo tak paham, mmg patut bertanye..tapi ini sy maksudkan pada org yg tak paham tapi dia tak nak paham ape yg dia tak paham... pastu cakap pada orang lain berdasarkan andaian sendiri yg mgkn tak betul..

kalo nak sampaikan ayat yang betul pada org, tak salah..tapi dalam dunia maya nih, kdg2, byk sgt maklumat yg tidak terjamin ketepatannya..pastikanla ilmu yg nak disampaikan itu betul sblm kita sampaikan..

2nd question:

sy menjengah blog2 orang then ade ade yg memberi pndapat tentang agama mengikut pedapat mereka..itu saja..

cik 18 said...

dark half:

yep..human makes mistakes..tanpa kesalahan, kadg2 kta tak nampakyg betulnya..

kita berusaha, tawakal..kalo Allah izinkan, ape yg kita nak akan terjadi..

yg buruk datg dr kekhilafan sy..ampun..

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

then cik 18 tegur tak org yg beri pendapat tentang agama tu di ruangan komen dia?..and dia tahu tak yg cik 18 buat entry ni untuk tegur dia?... ye ni dunia maya..banyak salah faham boleh berlaku..kadg2 org taip A..tapi org lain faham B..macam cik 18 taip juga.. ade org pun boleh salah faham dengan ape yg encik nak maksudkan... hehe...

cik 18 said...

maaf jika ape yg sy faham tak seperti ape yg hafizah faham..

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

ooo..ok2 baru faham..haha..maaf ye cik 18 ..kalau sy baru faham pas tengok kat dark half nye blog..

sorry la, sbb sy suke bace entry lagi drpd lawat tapi tak bace..hehe...

skang baru faham ape yg korang maksudkan... =)

semoga Allah beri hidayah pada insan tersebutla hendaknye...

cik 18 said...

maaf..saya tak pandai nak huraikan betul2..