Kuncu-kuncu Cik 18

Saturday, December 11, 2010

mari belajar mengira masa dengan Cik 18...=)

selamat hari sabtu wahai readers! hope sehat-sehat selalu...

hari ini, Cik 18 mahu mengajar kira-kira mase...sape yang selalu kira mase, angkat pungkok!..(taw tak pungkok tu ape??..punggung la...)

korang mesti dah selalu mengira bajet...tak kiralah bajet makan hari ni ke, esok ke, lusa ke, tulat ker...pastu kira brape banyak dah kuarkan duit untuk baju mengerlipppp, make up, perfume, hand bag (Oh my Gucci!!)..itu untuk pompuan...yang laki pulak, mesti kira dah bape banyak kuarkan duit untuk keta, awek, rokok, boxer (pakai ker??) dan macam-macamlah....

tapi, pernah tak korang kira bape banyak mase yang korang gunakan selama korang hidup???? simple jerla...Cik 18 kira untuk Cik 18, korang kira pulak untuk korang ye anak-anak (cettt...I muda lagi taw you nihhh...!!)

ni adelah anggaran mase yang digunakan oleh Cik 18..

hidup = 22 tahun (mude bergetah lagi kan kan ???)

tidur = 10 tahun (tidur sememangnya banyak...time baby lagilah tidur setiap mase...bangun nak menetek jeee!)
makan = 5 tahun (duduk kat meja makan je dah 5 tahun taw! ish ish ish...)
shopping = 1 tahun
blogging = 1 tahun (agak2 la...start blogging 2 tahun lepas...)
main-main dan macam2= 1 tahun..
so, jom kira bape banyak yang cik 18 dah abeskan...

10 + 5 + 1 + 1 + 1 = 18 tahun 

perghhh!!! 18 tahun untuk bende yang takde ape2...

sekarang Cik 18 nak kira bape banyak Cik 18 dah habeskan mase untuk bende yang membawa ke akhirat...

solat wajib = (5mnt x 5kali 1 hari x 281 hari x 10 tahun) = 3.2 tahun
zikir = (30 mnt x 2kali dalam sebulan x 3 tahun mase sekolah agama dlu) =  3 bulan
bace Al-Quran = ( 10 mnt x 1kali sehari x 281hari x 5 tahun) = 4 bulan
solat sunat = (15 mnt x 1 tahun x 5 tahun) = 1.25 jam
bersedekah = 1 minit x 30 kali setahun x 2 tahun = 1 jam

3.2(12) + 3 + 4 + 0.003 = 3.78 tahun

hahhh...3.78 tahun je yang cik 18 habeskan??? hanya 17% saje sepanjang Cik 18 hidup....see...sikit giler....ish ish ish...teruk naww!..

itu hanye anggaran...aiyoo..hakikatnye, amal yang kita buat dan diterima Allah tak tahu berapa banyak kan kan??

18 + 3.78 =  21.78 (lagi 0.22 tahun tu kira macam melangut ngan berangan la...hehe)

korang tahu tak, semakin bertambah usia, semakin cepat kita menghampiri mati...korang tak payahlah nak bergembira konon-konon sambut birthday tiap2 tahun dengan kek secret recipe, teddy bear besar gajah, makan malam candle light dinner dengan pakwe segala dan macam-macam lagi...

cuba bayangkan Cik 18 akan meninggal umor 25 tahun..hanya ade 3 tahun kita nak beramal ibadat...Korang rase cukup ker 3 tahun ibadat tu nak masuk Syurga Allah??? cukup sangat ke nak lawan hawa nafsu bergembira sambut Year End Sale dengan shopping bagai..cukup jugak ke nak cover balik dosa-dosa 22 tahun yang lepas??? tepuk dada tanye iman laa...

Cik 18 hanya memberi peringatan sedikit saja..terpulang untuk korang nak fikir dan buat yg terbaik utk diri korang ataupon lepas bace korang cepat2 muntah...

okeyla..cukup stakat disini...banyak2 sangat nanti ramai yang tekan tanda X merah mak ngah kat hujung tepi atas tu...hehe...

semoga kita sentiasa dalam keberkatan Allah...aminn..


### ngah-ngah taip, tibe-tibe anak kucing naik atas peha...see, siap tidor lagi...manje betul...
 

3 comments:

ASaDa RyutaRo said...

hoho.. sama-sama beringat.. ;)

dlu pernah gak cikgu ajar kira masa camni time sekolah menengah. kira berapa banyak je masa untuk kita study utk satu-satu subjek.

AmenoWorld said...

Ingatkan kira apa tadi.. hahahahahah jom kira duit pula tgk sapa yg paling cepat kaya dengan skim piramid okeyh

Aujinz said...

kira apekah??..