Kuncu-kuncu Cik 18

Monday, February 7, 2011

it is called penat lelah!

aku duduk diam2..baring atas katil sambil picit dahi...urut2 pelipis..geram...nak marah pon ada..

aku join satu program dinner kolej..act, aku dah jadi ajk program nih utk 3 tahun berturut-turut..dari timbalan setiausaha turun takhta jadi keta unit sekretariat...dari ketua, jadi unit makanan untuk tahun ini...

bukan mudha nak deal makanan...dari setiap kafeteria dan restoren aku bekunjung...tak cukup menu, print lagi...photostat berpuluh2..jumpe tauke restoren tanya pasal harga..negotiated ape yg patut..pujuk kurangkan harga makanan..banyak lagi kalo nak kira...

budget yg diberi bukan banyak...cukup-cukup utk buat bayar harga makanan utk semua...itu belum lagi kadar VIP yang perlu ditanggung...

kalo buat program nih, duit minyak, duit topup jangan mimpi nak dapat balik..ini serius! orang kata, bila beraktiviti nih seronok...kadang2, duit yg dikeluarkan tu, tak kesah pon...dan ini sungguh tak tipu...

tapi cubalah bayangkan...anda berpenat lelah utk bekerja dan menaikkan nama program....penajaan dicari sedaya habes...ke hulu ke hilir nak dapatkan duit, nak dapatkan kelulusan..hujungnya, anda hanya dicaci dimaki dan dicari salah yang ada...

paling tidak tahan, bila UTM adakan GOP (macam program ke luar negara utk belajar...tp bukan belajar sgt...jalan2 je yang lebih...)

melalui program2 kecil sebegini, mereka yg terlibat dengan GOP mencari duit...saja tambah keje, tambah duit penyertaan supaya dapat disalurkan kepada mereka..

ape kes kitorang yg tak terlibat dengan GOP? duk gigit jari laa..klaim mnyak, topup, sijil menjadi AJK pon haram jadah tak dapat...yang dapat pon tnegok gambar2 mereka yang tengah bersuka ria pegi GOP kat facebook...

ohh come on la...cuba hargai jasa orang2 bawah yang bekerja untuk anda wahai pengetua kolej, felo2, JKM2 baru dan yang pergi GOP...kami masih pelajar..kami keluar duit sendiri sebagai pendahuluan untuk program..duit kami hangus, program tidak berkesan, kami dimarah...lalu klaim kami diabaikan...bila mintak, ke sana ke mari kami dihantar...

nasihat aku mudah saja...jangan terlalu tamak mencari duit...jangan cuba menindas orang bawahan...hargailah usaha dan pertolongan orang lain walaupon mereka tidak minta untuk dibalas...



### cukup geram bila dengar duit lebihan program banyak tapi tak boleh nak bayar balik duit2 claim...konon2 duit tu disalurkan untuk kebajikan padahal terang dan jelas mereka guna untuk berjoli sakan di Gold Coast..

3 comments:

Nia Bebeh said...

sabaaarr =)

chiLleD...!! said...

bnda ni biasa brlaku...sbar j lah..huhu

nerves said...

oh..bab2 claim ni gua paling cepat emo kalau gagal...grrr...