Kuncu-kuncu Cik 18

Tuesday, February 15, 2011

mentality orang kita

selamat hari selasa..

semalam aku ada berborak dengan Geng Umpat aku...sambil makan malam, sambil tengok berita..

macam biasa berita badan agama serbu hotel2 murahan nak elak maksiat di hari valentine..

tang tang tu jugak, 14 februari dipilih hari untuk mengingati leftanan Adnan...

Geng Umpat aku macam bese mengeluarkan hujah-hujah masing2...dan yang paling aku tertarik, KENAPA KITA PERLU PILIH SATU TARIKH UNTUK MENGINGATI??

ramai sokong tak sambut Valentine day..tapi kenapa masih ramai yang tahu mengenaninya?? sebab ada orang ingat tarikh dia kan kan?? dan pelbagai kempen tak sambut dan ceramah2 yang cakap pasal hari itu bila nak nak dekat dengan tarikh tuh...

 seriously sgt sokong dia...page dia, sini..

kenapa pilih tarikh tu untuk buat maksiat??? rubbish, crap, bodoh, otak letak kat lutut and so on! dah tau hari-hari macam tuh mesti ade cegah maksiat, kenapa buat?? pastu pilih lagi hotel murah2...nak buat time time malam2...apesal?? kalo ko buat zina aritu dapat pahala?? kalo ia pon nak derma dara, pilihlah hotel high class sket..baru la berbaloi dengan dara yg ko dermakan...dah macam takde hari lain la kan nak buat...KALO DIA BUAT HARI TU, PASTU LEPAS DENGAN TAKDE HALANGAN, KIRA HERO ARR TUH..BARU LEH CANANG SATU MALAYSIA- my geng said..

inilah manusia...terlalu taksub pada tarikh..semua nak ada tarikh special...nak kawen pon nak tarikh menarik..dan dan kau kene tinggal..haha..

macam nak sayang, nak cinta...tak perlu tarikh beb...tak perlu masa nak ingat...it's always around us..do we need to be remember juz once a year?? c'mon!! be realistic..

dan macam hari ini, Maulidur Rasul...kenapa baru hari nih nak suruh orang selawat-selawat?? kenapa baru hari nih nak ingat perjuangan Rasulullah?? kenapa hari nih baru nak kenal Rasulullah??? sebab diwar-warkan di TV??? kerana kene paksa berarak???

dan bila lepas je hari nih, lupe nak selawat??? hey hey...most of us did it ok..dont pretend to be good always...nobody's perfect!

orang2 kita nih, kene sentiasa diingatkan ek untuk buat baik?? kene letak setiap hari adalah most important day ek untuk buat semua org berbuat baik?? dalam Al-quran surah Al-'asr..berpesan-pesan kepada kebenaran...yep yep..bende baik, kene selalu ingatkan...mane tau ade sindrom pelupa setiap saat sampai setiap saat nak kene ingat..kan kan??

bende baik kene ingatkan...tapi kalo bende jahat, tak payah ingat korang dah buat kan?? tak perlu ade tarikh-tarikh special, si jahat dah panggil-panggil...heh!

kita dah besar...kita ada akal untuk fikir...nak buat baik, tak perlu nak kene ingatkan selalu...Allah ciptakan kita sebaik-baik kejadian...dan dalam diri kita ade kebaikan...zahir dan batin kita sukakan kebaikan...tapi kerana nafsu dan kerana syaitan nirrajim kita terpesong...

dalam Alquran pon cakap, Allah akan merubah nasib sesuatu kaum jika mereka sendiri yang nak mengubahnya...pesanlah setiap hari, ingatkanlah setiap saat pon tapi kalo hati dah hitam, tak guna pon pesan2, ingat2...kalo betul2 nak ubah, nak yg baik, cari jalan yang baik, yg lurus...bukan jalan yang sat lurus sat bengkok...

ahh, cakap banyak tak guna...sendiri pikir sudah...


### geng umpat bukan umpat fitnah org..

5 comments:

bukankosong said...

mungkin sbb tarikh tu kot baru owg ingat event tu...sbb yg lain tu susah nak ingat kot sbb byk sgt event2 nyerr.Mungkin kot

Aujinz said...

haaaa..

.. nak kena set tarikh dulu baru leh ingat kot.. koh koh koh

nerves said...

valenwhatt??...ape bende tu...bunyi sgt macam tak berfaedah..abaikan
gua tau harini maulid nabi je...

chiLleD...!! said...

tu pasal ada istilah amar makruf nahi munkar sbb mnusia kna sentiasa diingtkn..dn t/jwb mereka y sedar tuk mningtkn y tk sedar..huk3

Adlan Solis said...

saya ingat meeting..haha..14hb ade meeting..