Kuncu-kuncu Cik 18

Tuesday, November 30, 2010

when the license in your hand...

aku cukup bersyukur bila mama dan abah percaya dengan cakap aku tentang jalan kat malaysia nih..

taw tak kenape???

sebab aku dari kecik kuat daya ingatan...Insya Allah aku mengharapkan daya ingatan aku terus kuat...

kalo kuar jalan, aku tetap ingat walaupon jalan tu baru sekali aku lalu..

that's why mase aku umo 11 tahun, aku dah berani jalan KL siap tahu bas mane nak naik untuk pergi ke destinasi ke kawasan sekitar ampang..

pernah 1 ketika mase nenek aku meninggal, abah terpaksa naik van jenazah utk bw nenek dari hbkl ke klang dan mak aku kene drive dari ampg ke klang..tapi mama ni jenis juz tahu jalan nak ke tempat keje dia je..nak pegi tempat lain sume kene diajar atau abah bawak...so, that time, aku yakin aku tahu jalan balik kg dan mase tu umo aku 10 tahun..akulah yang tunjuk jalan dan ajar mama jalan yang patut dilalu...


benda yang aku nak citer sebenarnyer bukan kebagusan aku dalan mengingat jalan...tapi aku juz nak share kat korang betapa pentingnya korang buka mata bila pergi ke mana-mana...bukan naik kereta terus berdengkur..

bila dah ada lesen, jalan mesti kene tahu..bukan juz tahu pegang steering tekan brek dan minyak jer..ingat signboard dan cari landmark sendiri supaya kita ingat jalan tu...

kalo kita tak tahu, tanya orang...pada aku, kadang2 biarlah sesat tapi dari kesesatan tu, kite akan tahu jalan lain...mungkin pada 1 ketika, kita akan menggunakan jalan tu jugak..

aku paling tak suka bila naik kereta dengan driver yang tak ingat jalan walaupon dah banyak kali lalu...if i get the steering, memang nayala...

kalo xde lesen pon, why not kita bantu driver utk ingt jalan?...mungkin sekarang kita tak boleh bawa kete @ tunggang moto tapi 1 day, mane tahu dah ade lesen, ia tetap berguna...

takde lesen pon perlu juga ingat jalan...kalo terjadi ape2 kat kita dan kita tercampak di sesuatu tempat, kita akan cuba recognize jalan @ tempat tu...bukan hanya duduk diam mengharapkan pertolongan orang jer..


### act, penat ajar adik Cik 18 jalan nak pegi klinik haiwan padahal jalan tu hari2 dia lalu...wat abes kredit jer nak call dia terang banyak2 kali...


8 comments:

Aujinz said...

hahahhaha

you know what..
sampai la nie, Aujinz masih fail jalan di KL..

wakakakakka

Fakhrur Razi berkata said...

mcm abg aku juga oh
dia kecik2 lagi kalau pernah pergi sekali pun msti igt

tapi ak hampeh =.="
umo dh tua bangka
kdg2 jalan nk ke kolej pun xigt
huhu

hamzah ian said...

lesen gua dah luput

Dark Half said...

aku pun masih tak ingat jalan kat tempat yg dah biasa pegi kadang tu

tapi kalau masa first time pegi tempat tu aku yg drive,bleh la ingat

cik 18 said...

aujinz:

meh aku tunjuk ajar ko jalan kl nihh..senang aje..

cik 18 said...

raji:
haii...jalan g kolej pon lupe itu memang dah nazak..

haha

cik 18 said...

hamzah ian:

renew la brooo

cik 18 said...

dark half:

tapi seyes kalo kite yg drive, memang sangat mudah nak ingat jalan...fokus!